Contract op maat

Afspraak is afspraak. Toch?

Afspraak is afspraak. Een contract is niet verplicht. Een mondelinge afspraak is rechtsgeldig. Het klopt allemaal. Tot de ander niet doet wat is afgesproken. En kom je in de knel? Dan kun je niets bewijzen. Best onhandig. Een goed contract is dus belangrijk.

Maar, wat moet er allemaal in het contract? Hoe zorg je dat de artikelen niet in strijd zijn met elkaar? Of in strijd met de geldende wet- en regelgeving? Weet jij welk contract je nodig hebt in jouw situatie?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen! Ik bekijk graag jouw situatie en maak een waterdicht contract. Ik kan ook jouw ontvangen contract screenen of jouw contract een update geven. Zo weet je zeker dat jouw contract niet in strijd is met de continue veranderende wet- en regelgeving. 

Overeenkomst van opdracht

Schakel jij, als opdrachtgever, anderen in om een dienst voor jou te verrichten? Of, wordt jij, als opdrachtnemer, ingeschakeld door een ander om een dienst te verrichten? Als ‘losse opdracht’? Dan is het slim afspraken te maken over de uitvoering van die opdracht. Die afspraken leg je vast in een overeenkomst van opdracht. 

Uit een goed opgestelde overeenkomst van opdracht blijkt de mate zelfstandigheid van de opdrachtnemer. Als opdrachtgever krijg je dan geen gedoe met ‘verkapt loondienst’. En, als ondernemer kom je in aanmerking voor bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. 

Lees hier meer over de overeenkomst van opdracht. 

Jouw éénmalige investering is 250,00 ex btw.

Samenwerkingsovereenkomst

Ben je een andere ondernemer tegen het lijf gelopen waar je graag mee samenwerkt? Eigenlijk willen jullie allebei niet dat de één steeds de factuur stuurt naar de opdrachtgever. Daardoor lijkt het net alsof de ander wordt ingehuurd: jullie bijdragen zijn gelijk en er is al een naam bedacht voor de samenwerking. 

In een samenwerkingsovereenkomst maak je afspraken over het doel en vorm van de samenwerking, de activiteiten die plaatsvinden, de te leveren prestaties, eigendomsrecht, vergoedingen en hoe de financiën geregeld zijn. 

Lees hier meer over de samenwerkingsovereenkomst.

Jouw éénmalige investering is 250,00 ex btw

Verwerkersovereenkomst

Je bent verplicht een verwerkersovereenkomst af te sluiten als jij: ‘persoonsgegevens bewaart, gebruikt of deelt’ van jouw  klanten of bezoekers, omdat je goederen of diensten levert (bijvoorbeeldVA, marketeer, boekhouder). Ook als je een derde partij inschakelt bij jouw werkzaamheden (bijvoorbeeld webhost of eventplanner) en die partij toegang heeft tot de persoonsgegevens van jouw klanten. Je legt vast dat de andere partij de gegevens niet voor eigen doeleinden mag verwerken. 

Lees hier meer over de verwerkersovereenkomst. 

Jouw éénmalige investering is 250,00 ex btw

Licentieovereenkomst

Wil jij geld verdienen met jouw intellectueel eigendom? Een licentie is kort gezegd een toestemming om iets te doen of te gebruiken. In een licentieovereenkomst regel je dat jouw intellectueel eigendomsrecht (bijvoorbeeld logo, foto, tekst, (website)ontwerp, merk, uitvinding, online dienst, knowhow of software) gebruikt mag worden door een ander. Natuurlijk onder een aantal strikte voorwaarden. Zo regel je het toepassingsgebied, de royalties, gaat het om een exclusieve of niet-exclusieve licentie, contractvorm, looptijd enzo meer.

Lees hier meer over de licentieovereenkomst. 

Jouw investering is vanaf 250,00 ex btw.

Geheimhoudingsverklaring

Ben je op de verkennende tour voor wat betreft een nieuwe samenwerking? Moeten er bepaalde zaken worden besproken die geheim moeten blijven? Dan is de geheimhoudingsverklaring (NDA) iets voor jou.  

Het is een contract waarin de ander akkoord gaat om bepaalde informatie van jou niet door te vertellen of openbaar te maken. De ander is na ondertekening verplicht om die informatie geheim te houden. Als de ander jouw geheime informatie wel openbaar maakt, dan kun je daar een schadevergoeding voor vragen.

Lees hier meer over de geheimhoudingsverklaring. 

Jouw éénmalige investering is 110,00 ex btw.

Lekker makkelijk zo’n kant en klaar contract toch? Je hoeft zelf niets te laten opstellen, dus het kost je geen tijd en geld. De afspraken kloppen ook nog wel met wat is besproken. Maar juridisch kunnen er allerlei addertjes onder het gras zitten. Als jij zomaar een contract tekent, is het risico groot dat jij rechten prijsgeeft waarvan je niet eens wist dat je ze had. 

Zie je door de bomen het bos niet meer? 

Door mijn ervaring als contractjurist bij de Universiteit Utrecht, ben ik inmiddels door de wol geverfd. Als ik jouw contract screen, dan verzeker jij jezelf van doordachte en waterdichte afspraken die gunstig zijn voor jou. Voor de periode waarin het goed gaat, maar ook voor als er misschien een conflict ontstaat: een fijne gedachte.

Lees hier meer over de check.

Tarieven

Voor de (meeste) contracten die ik opstel, hanteer ik vaste tarieven. De tarieven zijn in euro en exclusief btw. Zo weet jij altijd waar je aan toe bent zonder verrassing achteraf. 

Voor de contracten die ik check, hanteer ik een tarief van 98,00 exclusief btw per uur. Op voorhand maak ik een inschatting van hoelang ik met de check bezig ben. 

overeenkomst van opdracht eml
Werkwijze EML
juridische strippenkaart
werkwijze eml
werkwijze eml

Happy to help!

Juridische problemen voorkomen was nog nooit zo eenvoudig! Wil je een offerte aanvragen, een vraag stellen, samenwerken of kennismaken? 

Mail naar hello@emljuridischadvies.nl, app op 06 44 46 20 32 of stuur via onderstaand formulier een berichtje. Ik neem binnen 48 uur contact met je op. Je zit natuurlijk nergens aan vast: beloofd.

EML