Algemene voorwaarden

Voorkom conflicten: 5 tips

Niemand zit te wachten op juridisch gedoe. Zeker niet als het om je bedrijf gaat. Soms komt het voor als je geen duidelijke afspraken hebt gemaakt of als jij en je opdrachtgever verschillende verwachtingen hebben.

En als je er echt niet meer uitkomt, kan de rechter het laatste redmiddel zijn. Gelukkig heb ik een aantal handige tips voor je om dat gedoe te voorkomen. Je kunt de toekomst niet voorspellen, maar je kunt wel een paar slimme trucs toepassen om de risico’s te verkleinen.

Want voorkomen is beter dan genezen!

Tip nummer 1. Schrijf alles op

Voor je verder leest, onthoud: zet alles op papier! Hoe concreter je bent, hoe beter.

Stel je voor dat je een klus krijgt van een bekende en je denkt “ja, komt goed” voldoende is. Maar juist met vrienden of bekenden kan het misgaan en dat wil je vermijden.

Dus voordat je aan de opdracht begint, schrijf je alles op in een offerte of uitgebreide e-mail. Wat ga je precies opleveren? Wanneer lever je het op? Heb je nog informatie nodig van de ander? En vergeet niet om naar je algemene voorwaarden te verwijzen en ze van toepassing te verklaren.

Tip nummer 2. Algemene Voorwaarden

Duidelijke algemene voorwaarden zijn essentieel. Ze helpen misverstanden voorkomen en als je toch in een conflict terechtkomt, weet je precies wat je hebt afgesproken.

In je algemene voorwaarden leg je de spelregels vast, zoals wanneer er betaald moet worden, wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe je met klachten omgaat. Zorg ervoor dat je voorwaarden juridisch waterdicht zijn, concreet en afgestemd op jouw bedrijf.

Zorg ook dat ze van toepassing zijn op de overeenkomst. Of je ze nu persoonlijk overhandigt, met je offerte meestuurt of iemand online akkoord laat gaan: doe het. Anders is het zonde van de moeite (en van je geld).

Tip nummer 3. Kredietcheck

Sta je op het punt een mooie opdracht te krijgen, maar heb je twijfels over de kredietwaardigheid van je opdrachtgever? Check dan het bedrijfsprofiel bij de Kamer van Koophandel of laat een specialist de kredietwaardigheid doornemen.

Zie je iets zorgwekkends, maar wil je toch de deal sluiten? Vraag dan om een vooruitbetaling of een bankgarantie.

Tip nummer 4. Doe wat je zegt, zeg wat je doet

Dit klinkt misschien als een open deur, maar het is belangrijk: houd je aan je afspraken. Lever op tijd en zonder problemen. Dat betekent dat je realistisch moet zijn over de tijd die je nodig hebt om de opdracht te voltooien en dat je eerlijk moet zijn over je vaardigheden.

Stel jezelf de vraag: heb je echt de kennis en kunde om deze opdracht succesvol af te ronden? Als je denkt dat je het niet gaat redden, wees dan niet bang om ‘nee’ te zeggen.

Schakel op tijd hulp in en laat je niet overweldigen door deadlines. Blijf je ook bijscholen en zorg ervoor dat je vaardigheden up-to-date blijven. Een goede ondernemer blijft immers altijd ontwikkelen.

Als je opdrachtgever met nieuwe wensen komt, wees dan duidelijk over wat dit betekent voor de afspraken. Denk aan de planning en de kosten. Goed verwachtingsmanagement voorkomt gedoe en gemopper achteraf.

Tip nummer 5. Zorg voor een open dialoog

Niet alleen veranderingen in de opdracht, maar ook kleine ergernissen kunnen uitgroeien tot grote problemen. Als de samenwerking stroef verloopt, aarzel dan niet om het gesprek aan te gaan. Bespreek wat er misgaat en kijk samen naar oplossingen.

Een openhartig gesprek kan veel juridische conflicten voorkomen. Niemand zit te wachten op gedoe!

Hulp nodig?

Vind je het lastig om juridische zaken zelf aan te pakken? Geen probleem! Ik help je graag met alles wat je moeilijk of saai vindt, tegen een transparant tarief. Check mijn diensten hier.