Aansprakelijkheid

 

Aansprakelijkheidsrecht richt zich op situaties waarin iemand schade lijdt door onrechtmatige handelingen, nalatigheid of een gebrekkige prestatie.

Je kijkt altijd naar:

de vraag hoeveel schade daadwerkelijk is geleden,

wie voor die schade verantwoordelijk is,

hoe de schade kan worden vergoed

En als je denkt, dat overkomt mij niet?


Je kunt verrassend snel aansprakelijk zijn

Het kan verrassend zijn hoe vaak je in het dagelijks leven met aansprakelijkheid te maken kunt krijgen.

Geen gegevensbescherming

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om klantgegevens te beveiligen, en een datalek kan leiden tot aansprakelijkheid voor de schade die hierdoor ontstaat. Dus denk bijvoorbeeld aan…

de situatie waarin je persoonlijke gegevens onvoldoende beschermd, wat kan leiden tot een datalek. Want als een cyberaanval plaatsvindt door gebrekkige cybersecurity en als gevoelige informatie wordt blootgesteld, kan je verantwoordelijk worden gehouden voor de schade die daaruit voortvloeit.

Het niet nemen van voldoende maatregelen om je digitale veiligheid te waarborgen, kan leiden tot aansprakelijkheid.

Foutieve informatie

In professionele contexten, zoals het geven van advies, ben je verplicht om zorgvuldig en nauwkeurig te werk te gaan.

Foutief advies kan resulteren in aanzienlijke financiële schade voor de cliënt, waarvoor jij aansprakelijk kunt worden gesteld.

Evenzo kan het verstrekken van misleidende of onjuiste informatie over je producten of diensten ertoe leiden dat consumenten schade lijden, waarvoor je aansprakelijk wordt gesteld.

Ongeoorloofd /onjuist gebruik

Ook zijn er risico’s verbonden aan het schenden van intellectueel eigendom, zoals auteursrechten, handelsmerken of octrooien. Maar let ook op het niet correct gebruiken van gegevens of voorwaarden..!

Het zonder toestemming gebruiken van andermans intellectueel eigendom kan een claim en schadevergoedingen tot gevolg hebben.

Hetzelfde geldt voor het onterecht gebruik van personeelsgegevens of het niet correct vaststellen van gebruiksvoorwaarden op je website, wat juridische problemen kan opleveren.

Non-conforme producten

Als fabrikant of verkoper ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je producten, en een gebrek aan veiligheid kan leiden tot juridische consequenties. Hetzelfde geldt voor het niet nakomen van contractuele verplichtingen.

Aansprakelijkheid kan ook ontstaan wanneer een product dat je verkoopt defect of gevaarlijk blijkt te zijn, met mogelijk letsel of schade bij de klant als gevolg.

Als je een overeenkomst niet tijdig of naar behoren uitvoert, kun je aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de andere partij daardoor lijdt.

Letsel door jouw toedoen

Zelfs in het verkeer kunnen onoplettendheid of het niet naleven van verkeersregels tot aansprakelijkheid leiden, zeker als daardoor schade aan andere voertuigen of personen ontstaat.

Ook op je eigen bedrijfslocatie draag je de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van klanten en medewerkers. Onveilige omstandigheden, zoals een slecht onderhouden trap, kunnen leiden tot letsel en de bijbehorende aansprakelijkheid.

Help?

Als expert op het gebied van aansprakelijkheidsrecht kan ik je helpen bij het vaststellen van schade, het identificeren van de verantwoordelijke partij en het verhalen van een eventuele schadevergoeding.

Mocht je zelf aansprakelijk worden gesteld, dan sta ik klaar om je te ondersteunen in je verweer en natuurlijk om je rechten te beschermen!

En twijfel je over je rechtspositie? Boek dan gewoon een juridisch consult, dan help ik je op die manier verder!

Specialisme EML

Specialismen

Om je goed van dienst te kunnen zijn heb ik in eerste instantie alleen je naam en e-mailadres nodig. En eventuele bijzonderheden of opmerkingen die betrekking hebben op je aanvraag. Na ontvangst kun je binnen 2 werkdagen een antwoord van mij verwachten.
Waarvoor heb je me nodig? Maak hieronder een keuze(Vereist)
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.