Webshop regels

Heeft jouw webshop algemene voorwaarden nodig?

Je moet aan wettelijke regels voldoen als je aan consumenten verkoopt. Als je niet goed nadenkt over wat er in je voorwaarden staat, kan dat gedoe opleveren.

Dus algemene voorwaarden zijn een must. Maat wat moet je precies in je algemene voorwaarden zetten en hoe zorg je ervoor dat ze geldig zijn?

Belangrijkste regels

Stel je voor: je verkoopt handgemaakte sieraden in je webshop. Als je geen duidelijke algemene voorwaarden hebt, kan je in de problemen komen als iemand een gepersonaliseerd sieraad terug wil sturen. Dan ben je verplicht om het geld terug te geven, terwijl je al tijd en materiaal hebt besteed. Met goede algemene voorwaarden kun je dit uitsluiten.

Met goede voorwaarden leg je de spelregels vast voor jou en je klanten. Dit voorkomt niet alleen misverstanden, maar bespaart je ook tijd. Niemand wil elke keer opnieuw discussiëren over zaken als levering en betaling.

Maar wat zet je er precies in? Hier zijn de belangrijkste onderdelen:

1. Bedrijfsgegevens

Laat je klanten weten met wie ze zaken doen. Vermeld je bedrijfsnaam, KvK-nummer en e-mailadres. Verkoop je online (vast, want je hebt een webshop) dan moet ook je bankrekeningnummer en btw-nummer worden vermeld.

2. Betalingscondities

Leg uit hoe en wanneer klanten moeten betalen. Zorg dat je het redelijk houdt; je mag klanten niet verplichten om meer dan 50% vooruit te betalen. Klanten moeten ook de optie hebben om achteraf te betalen, bijvoorbeeld via Klarna, Riverty of een soortgelijke dienst.

3. Laatbetalers

Geef aan wat er gebeurt als iemand te laat betaalt. Wees niet te streng; soms gaat er wel eens iets mis. Vergeet niet de wet- en regelgeving over incassokosten in acht te nemen. Neem dus de staffel voor de incassokosten op. Laat ook weten dat klanten eventuele fouten in hun betaalgegevens bij jou moeten melden.

4. Retour& herroepingsrecht

Klanten hebben meestal veertien dagen om hun aankoop te bedenken, maar er zijn uitzonderingen (bijvoorbeeld voor gepersonaliseerde producten). Zorg dat dit helder is in je voorwaarden. Dit is vooral belangrijk voor kleding en schoenen, want je weet hoe vaak mensen retourneren.

    • Wie betaalt de verzendkosten voor retourzendingen?
    • Wanneer mag je klant producten terugsturen?
    • Binnen welke termijn moet dat gebeuren?

Vergeet niet dat klanten altijd hun geld terugkrijgen bij een retour, ongeacht de reden. Uiteraard geldt dit niet als ze met een cadeaubon hebben betaald, dan krijgen ze weer een tegoed op hun cadeaubon terug 🙂

5. Leveringsvoorwaarden

Leg uit hoe je ervoor zorgt dat de producten bij je klanten komen. Wat doe je als er iets misgaat? Het is handig om een clausule op te nemen voor situaties waarin een product niet leverbaar is of als de levertijd langer is dan verwacht.

Zijn ze wel geldig? 

Je weet dat bijna niemand de moeite neemt om die lange voorwaarden door te lezen. Dit is ook geen vereiste. Maar zolang jouw klant weet dat ze bestaan en ermee instemt, zit je goed. Zorg ervoor dat je in het bestelproces een link naar je algemene voorwaarden plaatst.

Maak het dan ook rechtsgeldig: ze moeten pas kunnen betalen als ze bevestigen dat ze akkoord gaan met je voorwaarden.

Zorg ook dat ze die voorwaarden kunnen downloaden als PDF of een link hebben naar je website waar ze die kunnen inzien.

Happy selling!

Neem je algemene voorwaarden serieus! Het zijn niet zomaar saaie regels, maar een belangrijke bescherming voor jou en je klanten. Zorg ervoor dat je klanten weten waar ze aan toe zijn en voorkom dat je in juridische problemen komt. Zeker weten dat het goed gaat? Ik maak graag begrijpelijke voorwaarden voor jou, tegen een vast tarief.Â