Portretrecht

Wat elke fotograaf moet weten

Als fotograaf heb je vast gehoord van portretrecht. Je weet ook dat je toestemming nodig hebt om een foto te delen. Het draait om het recht van die persoon om te beslissen hoe en waar de foto wordt gebruikt.

En laten we eerlijk zijn, als fotograaf wil je jouw mooie foto’s laten zien en verkopen. Dat is tenslotte hoe je je brood verdient. Maar hoe zorg je ervoor dat je die toestemming goed regelt?

Een quitclaim is de oplossing! In deze blog vertel ik je meer over quitclaims. Na het lezen weet je waarom ze belangrijk zijn en hoe je ze kunt inzetten.

De quitclaim

Met een quitclaim geef je duidelijkheid aan iedereen die betrokken is. Stel je bent als fotograaf ingehuurd om brandingfoto’s te maken. Je maakt prachtige portretten en plaatst ze trots op je socials en website.

Misschien gebruik je die topfoto zelfs in advertenties om jezelf te promoten.

Maar dan zie je dat de geportretteerde vrouw zichzelf op internet terugziet. Ze mailt je met de vraag om de foto onmiddellijk te verwijderen, omdat je haar portretrecht schendt.

Oeps! Je bent vergeten haar een quitclaim te laten ondertekenen.

Auteursrecht vs. Portretrecht

Als je een portret in opdracht maakt, heb jij als maker het auteursrecht. Maar als je de foto wilt publiceren, heb je altijd toestemming nodig van de geportretteerde. Dat betekent dat zonder die toestemming je zomaar in de problemen kunt komen.

Juridische bescherming 

Portretrecht is een serieuze zaak en het negeren ervan kan juridische problemen met zich meebrengen. De geportretteerde heeft het recht om juridische stappen te ondernemen als haar portret zonder toestemming wordt gebruikt en die stappen kunnen echt succesvol zijn.

Eenvoudig toestemming regelen

Toestemming kun je eenvoudig regelen met een quitclaim. Zie het als een proactieve maatregel om jou, de fotograaf en de opdrachtgever te beschermen tegen gedoe.

Een quitclaim is niet alleen een juridische formaliteit; het helpt ook om verwachtingen te verhelderen en toestemmingen vast te leggen. Als je in het voorbeeld een quitclaim van de vrouw had gekregen, had zij expliciet toestemming gegeven voor het gebruik van haar portret.

Met een goed opgestelde quitclaim kunnen alle partijen met een gerust hart genieten van de beelden, zonder onverwachte juridische complicaties.

Help?

Geen zin in gedoe of heb je geen idee hoe zo’n quitclaim in elkaar steekt? Geen probleem! Ik heb een kant-en-klaar document voor je voorbereid. Je bestelt het makkelijk via de mail voor 65,- ex en je kunt meteen aan de slag! Vul gewoon de benodigde gegevens in met mijn tips en voorbeelden. Handig, toch?