Contractcheck

Contractcheck: waar let je op voor je een contract ondertekent?

Een contract ondertekenen voelt vaak als een formaliteit, maar het kan grote gevolgen hebben voor jou en je bedrijf. Eén verkeerde handtekening en je zit vast aan…

… ongunstige voorwaarden. Of het nou gaat om een samenwerking, een huurcontract of een deal met een leverancier: je moet echt weten waar je ‘ja’ tegen zegt. Zeker omdat je zakelijk gezien heel snel ergens aan vast zit.

En ik schrijf deze blog, omdat veel ondernemers contracten ondertekenen zonder echt goed te lezen wat erin staat. Zorg dat je precies weet wat er staat en dat je niet per ongeluk iets afspreekt wat later problemen oplevert. Denk vooral aan de opzegtermijn, aansprakelijkheid en betalingsvoorwaarden.

Let op de aansprakelijkheid

Hoe is de aansprakelijkheid geregeld? Wordt die beperkt, of draag jij als ondernemer alle risico’s? Je wilt natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan als er iets misgaat. Zo nodig, laat mij even meekijken om te zien of het allemaal wel zo redelijk is.

Kijk goed naar de opzegtermijn

Hoe lang zit je aan het contract vast? Kun je tussentijds opzeggen? En kan dat dan kosteloos of dien je altijd een deel te betalen? Een lange opzegtermijn kan vervelend zijn als je als ondernemer flexibel wilt blijven. Controleer of je een eerlijke uitweg hebt als de samenwerking niet loopt zoals verwacht.

Betaalafspraken moeten duidelijk zijn

Wanneer moet je betalen en wanneer krijg je betaald? Moet je een vooruitbetaling doen of geldt er een lange betalingstermijn voor jouw klant? Dit soort afspraken kunnen invloed hebben op je cashflow, dus zorg dat ze duidelijk en voor jou werkbaar zijn.

Regel intellectueel eigendom goed

Werk je samen met een ontwerper, programmeur of andere creatieve professional? Dan moet je duidelijk hebben wie de rechten op het werk houdt. Staat in het contract dat jij de eigenaar wordt, of blijft het bij de maker? Dit kan veel uitmaken voor wat je later met het werk kunt doen.

Controleer concurrentie- en relatiebedingen

Sommige contracten bevatten een concurrentie- of relatiebeding. Dit kan betekenen dat je na beëindiging van de samenwerking niet direct voor een concurrent mag werken of zaken mag doen met bepaalde klanten. Controleer goed of dit redelijk is en of het je toekomstige zakelijke mogelijkheden niet onnodig beperkt.

Kijk naar automatische verlengingen

Veel contracten verlengen zich automatisch als je niet op tijd opzegt. Dit kan ervoor zorgen dat je langer vastzit dan je zou willen. Controleer of er sprake is van automatische verlenging en wat de voorwaarden zijn om het contract tijdig te beëindigen.

Zorg dat alle afspraken op papier staan

Mondelinge afspraken kunnen later tot discussie leiden. Zorg ervoor dat alle belangrijke afspraken schriftelijk in het contract zijn opgenomen. Wat niet op papier staat, is vaak moeilijk te bewijzen.

Denk je nu: help?

Een contract is niet zomaar een formaliteit; het bepaalt hoe jouw zakelijke relatie verloopt. Neem altijd de tijd om het document goed door te nemen en schakel mijn hulp in als je ergens over twijfelt. Dit voorkomt dat je achteraf met juridische problemen of onverwachte kosten zit.

Stuur gewoon een mailtje naar hello@emljuridischadvies.nl om te zien wat ik voor jou kan betekenen!

Specialisme EML