Slim omgaan met annulering
Als ondernemer weet je het maar al te goed: annuleringen horen erbij. Maar eerlijk is eerlijk, het blijft balen – vooral als je er al tijd en energie in hebt gestoken. Hoe ga je hier slim mee om zonder dat het je motivatie ondermijnt?
In deze blog bespreek ik hoe je op een slimme manier met annuleringen omgaat. Na het lezen van deze blog heb je een goed beeld van het belang van een goed annuleringsproces en hoe dat jouw bedrijf kan ondersteunen.
Wat moet je weten?
Bij annuleringen is het goed om te weten dat je zelf kunt bepalen welke kosten je in rekening brengt aan je klant. Of je dat kunt doen, hangt af van verschillende dingen, zoals of je klant een consument of een bedrijf is en op welke manier de overeenkomst is afgesloten (online of offline).
Koopovereenkomst
Als offline verkoper (op de markt of in de winkel) heb je de vrijheid om aan te geven of klanten hun bestelling kunnen annuleren en onder welke voorwaarden. Je kunt de annuleringskosten in de koopovereenkomst, offerte of algemene voorwaarden vastleggen. Je kunt dus zelf bepalen of annuleren kosteloos kan.
Overeenkomst van Opdracht
Bij een overeenkomst van opdracht geldt dat de consument altijd de mogelijkheid heeft om de overeenkomst te annuleren. Er wordt dan alleen betaald voor het gedeelte dat is al is geleverd en de kosten die al zijn gemaakt.
Voor zakelijke klanten is het een ander verhaal; daar kun je wel volledige annuleringskosten overeenkomen in je voorwaarden.
Opleiding & Cursus
De regels voor het annuleren van een opleidings- of cursusovereenkomst zijn vergelijkbaar met de overeenkomst van opdracht. Je consumentklant kan deze altijd annuleren. Bij zakelijke klanten kun je ook hier volledige annuleringskosten in rekening brengen.
Let op!
Als een consument een koop op afstand doet, heeft hij recht op een herroepingsrecht, wat betekent dat hij binnen 14 dagen gratis kan annuleren. Annuleringskosten zijn dan dus niet toegestaan. Soms kun je dit recht uitsluiten (bij levering van digitale inhoud bijvoorbeeld), maar daarover lees je in een andere blog meer.
Overmacht of onvoorziene omstandigheden
Als er iets gebeurd waardoor je de overeenkomst niet (binnen de overeengekomen termijn) kunt uitvoeren, heeft je klant het recht om deze te annuleren zonder extra kosten. Dit geldt vooral voor consumenten. Bij zakelijke klanten kun je hier ook weer andere afspraken over maken.
Wat is een redelijke vergoeding?
Als het gaat om annuleringskosten is het belangrijk dat de hoogte hiervan redelijk is. Rechters kijken naar de specifieke omstandigheden van het geval. Zorg ervoor dat je, vooral als je nog niet bent begonnen met de uitvoering van de overeenkomst, een proportioneel percentage afspreekt.
Een percentage van 30% wordt vaak als redelijk beschouwd, omdat dat meestal ook rond de winstmarge ligt.
Je kunt ook werken met een staffel, waarbij het percentage toeneemt naarmate de uitvoeringsdatum nadert. Hoe dichter de uitvoeringsdatum in zicht komt, hoe meer kosten je in rekening kunt brengen.
Hulp nodig?
Het is belangrijk dat je goed begrijpt wanneer je wel en geen annuleringskosten in rekening mag brengen en hoe hoog ze mogen zijn. Zo voorkom je gedoe met je klant en zorg je ervoor dat jouw voorwaarden niet door een rechter ongeldig worden verklaard.
Heb je geen zin in gedoe of weet je niet goed hoe je dit allemaal moet verwoorden? Geen probleem! Ik help je graag met voorwaarden die speciaal zijn afgestemd op jouw onderneming en klanten, tegen een tof en vast tarief. Check hier wat ik voor jou kan doen.