Aansprakelijkheid bij ZZP

Aansprakelijkheid bij ZZP’er

Als zelfstandig ondernemer (ZZP’er) heb je veel vrijheid, maar ook verantwoordelijkheden. Een belangrijk aspect hiervan is aansprakelijkheid. Wat gebeurt er als je schade…

… veroorzaakt bij een klant of derde partij? En hoe kun je je hiertegen beschermen? In deze blog leg ik uit hoe aansprakelijkheid werkt voor ZZP’ers en geef ik tips om risico’s te beperken.

Persoonlijke aansprakelijkheid bij eenmanszaken

Veel ZZP’ers werken als eenmanszaak. Dit betekent dat er geen onderscheid is tussen je privévermogen en je zakelijke vermogen.

Als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade, kan dat financiële gevolgen hebben.

Denk aan contractbreuk, een beroepsfout of materiële schade. Nog los van de juridische kosten die je moet maken om het geschil op te lossen.

Bij een eenmanszaak is het dus nogal belangrijk om zorgvuldig te werken, om de juiste maatregelen te nemen en om gedoe te voorkomen.

Twee soorten aansprakelijkheid 

Aansprakelijkheid kan op twee manieren ontstaan, door contractuele aansprakelijkheid en door buitencontractuele aansprakelijkheid.

  • Contractuele aansprakelijkheid: als je een overeenkomst niet nakomt. Bijvoorbeeld als je een project niet op tijd oplevert of een verkeerd advies geeft. Dit kan leiden tot schadeclaims van je opdrachtgever. Zorg daarom dat je contracten (juridisch) goed zijn opgesteld. Dus dat ze duidelijke afspraken bevatten over leveringstermijnen, aansprakelijkheid en eventuele boeteclausules.
  • Buitencontractuele aansprakelijkheid: schade die ontstaat buiten een contract om, zoals het per ongeluk beschadigen van eigendommen van een klant of letselschade die je veroorzaakt. Dit soort aansprakelijkheid kan ontstaan door nalatigheid of onzorgvuldig handelen.

Beperken van aansprakelijkheid

Gelukkig kun je maatregelen nemen om je risico’s te verkleinen door het hanteren van je eigen op maat gemaakte algemene voorwaarden en/of contract, door het afsluiten van een verzekering of door het overwegen van een Besloten Vennootschap (B.V.) als rechtsvorm.

  • Algemene voorwaarden: hierin leg je vast welke aansprakelijkheid je uitsluit of beperkt. Bijvoorbeeld door een maximale schadevergoeding te bepalen of bepaalde risico’s expliciet uit te sluiten.
  • Duidelijk contracten: zorg naast je algemene voorwaarden voor een duidelijke offerte of een duidelijk contract. Een offerte en/of contract moet alle belangrijke punten dekken, zoals de opdrachtomschrijving, betalingsvoorwaarden en aansprakelijkheidsclausules. Geef ook altijd duidelijke informatie over wat je wel en niet kunt bieden en wees eerlijk over eventuele risico’s.
  • Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: een goede verzekering beschermt je tegen claims door fouten of schade. Een goede verzekering kan het verschil maken tussen een financiële ramp en een probleem dat goed wordt opgevangen.
  • Rechtsvorm (her)overwegen: een B.V. kan bijvoorbeeld je privévermogen beter beschermen dan een eenmanszaak. In een B.V. is in principe alleen het bedrijf aansprakelijk, tenzij er sprake is van wanbestuur (dan kun je als bestuurder aansprakelijk worden gesteld).

Verzekering voor ZZP’ers

Het afsluiten van een verzekering is vaak verstandig.

Zo kun je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor fouten in je werk, bijvoorbeeld verkeerd juridisch of financieel advies. Dit is vooral belangrijk voor ZZP’ers in de advies- en dienstverlenende sector.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering sluit je vervolgens af voor schade aan personen of zaken, zoals een kapotte laptop van een klant of letsel door een fout van jou. Deze verzekering dekt ook schade die wordt veroorzaakt door producten of diensten die je levert.

Conclusie

Aansprakelijkheid is een serieus onderwerp voor ZZP’ers. Zonder goede maatregelen loop je het risico op hoge kosten. Door heldere voorwaarden, een goed contract, de juiste verzekering en een goed bij jou passende rechtsvorm, kun je jezelf (en je huis en het inkomen van je partner) beter beschermen.

Hulp nodig?

Vind je het lastig om juridische zaken zelf aan te pakken? En wil je zeker weten dat het goed gaat? Geen probleem! Ik help je graag met alles wat je moeilijk of saai vindt, tegen een transparant tarief. Check mijn diensten hier.