Model reviewbeleid
“Hoi Elze, ik verkoop aan consumenten én ik verzamel reviews: wat moet ik dan regelen?”
Een reviewbeleid! De verplichting van het hebben van een reviewbeleid bestaat sinds vorig jaar (2022) mei. Het betekent dat je transparant moet zijn over reviews en recensies. Nep-reviews zijn verboden, je moet vermelden hoe je kunt garanderen dat reviews echt van gebruikers van jouw product of dienst komen. Ook mag je een reviewer niet betalen of voordeel geven om een review te schrijven zonder dit er uitdrukkelijk bij te vermelden. Ook moet je uitleggen
✅ hoe jij aan de recensies komt
✅ hoe je omgaat met negatieve reviews (je mag ze niet weghalen zonder dit te vermelden, tenzij ze aantoonbaar nep zijn)
✅ hoe je reviews rangschikt
✅ hoe je voorkomt dat er misleidende recensies op je website komen
✅ er zijn nog meer dingen die erin horen!
En een no brainer: je mag NIET zelf de reviews schrijven plaatsen. Het liefst toon je dus reviews met de echte namen van mensen (neem dit op in je privacybeleid en vraag altijd toestemming). Het reviewbeleid plaats je vervolgens op een zichtbare plek op jouw website (het liefst bij de reviews).
Wat als je geen reviewbeleid hebt?
De Autoriteit Consument en Markt en de Autoriteit Financiële Markten houden scherp toezicht op de nieuwe regels voor online verkopen. De boetes zijn behoorlijk pittig, tot wel 4% van je jaaromzet of maximaal 2 miljoen euro. Bij herhaalde overtreding kan dat zelfs oplopen tot 10% van je jaaromzet. Dus, het is slim om het hebben en het plaatsen van je reviewbeleid serieus te nemen.